EVO KAKO ĆETE SKINUTI TEMPERATURU PRIRODNIM NAČINIMA

Povišena tjelesna temperatura je u biti zdrava reakcija organizma na neke infekcije ili upale unutar njega. Kod visoke temperature dolazi do ubrzavanja metaboličkih procesa od 5 do 8 puta, te povećanja proizvodnje interferona koji sprečava razvoj virusa, a količina željeza u plazmi se smanjuje što je izrazito važno za sprječavanje rasta bakterija te povećanje pokretljivosti i djelovanja bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv mikroba.

bath

Sposobnost organizma da razvije vrlo visoke temperature ukazuje na to da je organizam snažan i vitalan, te da je spreman oduprijeti se napadima bakterija i virusa.

Vrućica u pravilu nije opasna

Unatoč tome što povišena temperatura, posebno kod djece, može izgledati zabrinjavajuće, ona sama po sebi nije opasna. Naime, temperatura do 41C ne može naštetiti srcu i mozgu, a kako organizam u biti sam regulira temperaturu, rijetki su slučajevi da ona pređe 41C. Iznimka je recimo meningitis, kada može doći do poremećaja termoregulacijskog centra u mozgu.

Temperature tijela veće od 41C su uzrokovane većinom toplinskim udarom, ozljedom glave, trovanjem ili anestezijom.

Kako smo rekli, vrućica sama po sebi nije opasna, no ona je znak prisutnosti infekcije a neke od infekcija mogu da budu opasne. Potrebno je potražiti liječničku pomoć, posebno ako je bolesnik vrlo letargičan, razdražljiv ili zbunjen, te ako puno povraća, ima jaku glavobolju, bol i ukočenost u vratu, probleme s disanjem i ako se radi o djetetu mlađem od 4 mjeseca.

Kako spuštati povišenu temperaturu?

Povišenu tjelesnu temperaturu odnosno vrućicu treba spuštati ako je ona viša od 39C, a traje duže od nekoliko sati, ili ako se popne iznad 40C nebitno koliko dugo da traje.

Ako je temperatura tijela niža od 39C, ne treba je spuštati, osim ako se osoba ili dijete osjeća loše i teško podnosi bolest.

Najvažnije je da bolesnik pije dovoljno tekućine, jer se u nedostatku tečnosti u organizmu temperatura tijela može dodatno popeti.

Temperatura i konvencionalni lijekovi

Spuštanje temperature konvencionalnim lijekovima pomaže da se bolesnik osjeća bolje, ali se ne ubrzava oporavak. Također, lijekovi opterećuju jetru, a mogu imati i neželjene nuspojave. Uvijek je bolje izbjegavati koristiti lijekove i pustiti da organizam odradi svoje.

Djeci do 14 godina s virusnim oboljenjima poput gripe, prehlade ili vodenih kozica, ne smiju se davati aspirin ili andol jer oni mogu uzrokovati Reyov sindrom.

Budite oprezni prilikom davanja lijekova djeci. Svakako se posavjetujte sa vašim liječnikom, i ne dajite lijekove djeci bez uputa stručne osobe.

Alternativne metode spuštanja temperature

Jedna od najdjelotvornijih alternativnih metoda ‘liječenja’ povišene tjelesne temperature jeste kupka u mlakoj vodi. Ova metoda je veoma djelotvorna i brza, kao i konvencionalni lijekovi sa tim da nema štetnih nuspojava. Bolesnik sjedne u kadu napunjenu toplom vodom, koja je stupanj do dva niža od njegove tjelesne temperature. Spužvom ili krpom namačete dijelove tijela koji nisu u vodi, uključujući i lice.

Temperatura vode se snižava polako, dodavanjem hladne vode, što traje dvadesetak minuta.

Treba paziti da je količina vode u kadi dostatna. Ne valja kada je u kadi malo vode, koja se brzo ohladi što dovodi do drhtavice kod bolesnika. Potrebno je naime, da voda povuče temperaturu iz unutrašnjosti tijela, a to je moguće ako je kupka pravilno pripremljena. Također, treba paziti da bolesnik nije izložen propuhu ili hladnoći, a ukoliko počne drhtati tijekom kupke, prestanite sa kupanjem i osušite ga ručnikom.

Temperatura tijela se može spustiti i uz pomoć bjelanjaka ili krumpira. Pokušajte temperaturu tijela spustiti uz pomoć bjelanjaka na stopala, napomena: ne koristiti ovu metodu ako je osoba alergična na jaja. Spuštanje tjelesne temperature pomoću bjelanjaka je dosta djelotvorna metoda, posebno u slučaju visokih temperatura kada je glava najvrući dio tijela. Prelijte bjelanjak od dva jaja preko dvije maramice ili krpe koje ne upijaju, ali donekle služe za sprečavanje da sadržaj iscuri. Sa tim krpama omotajte stopalo, tako da bjelanjak bude u dodiru sa kožom. Preko obloge stavite plastične vrećice i nakon svega čarape. Temperatura bi se trebala spustiti u periodu od nekih 30 minuta. Ako ovo ne pomogne, pokušajte na stopala staviti kriške sirovog krumpira.

Biljni čajevi su dobri suborci u borbi protiv povišene tjelesne temperature. Čajevi su uvijek dobri, pa tako i u slučaju povišene tjelesne temperature. Čaj od cvijeta bazge ili malolisne lipe potiče na znojenje i rad bubrega, čaj od kadulje (kuhan 3 minute) pomaže u izbacivanju toksina i regulira znojenje, a čaj od kamilice smiruje nervozu i nemir te potiče znojenje kao i čaj od malolisne lipe. Menta i stolisnik su također korisni čajevi u spomenutom slučaju. Čajevi su zdravi i zbog toga što oni osiguravaju potreban unos tekućine u organizam. Već smo spomenuli da manjak tekućine u organizmu dovodi do još većeg povećanja temperature i obratno.

Manje tekućine viša temperatura i obratno

Pri svakoj povišenoj temperaturi organizmu treba više tekućine odnosno vode pa je stoga važno unositi dovoljno tekućine u organizam. Manjak tekućine u organizmu češće je posljedica nego uzrok povišenoj temperaturi, tako da upravo taj manjak kao posljedica predstavlja poticaj za dalje podržavanje febriliteta.

Borba s febrilitetom najčešće je “simptomatska”. Ako je liječnik propisao antibiotik, to ne znači da je time problem febriliteta riješen jer dijete i pod antibiotskom terapijom obično još dva dana ima povišenu temperaturu.

Metode za skidanje povišene temperature mogu biti fizikalne i lijekovima. Prvi korak pri skidanju temperature više od 39C, a posebice ako se radi o hiperpireksiji, jest fizikalni način – močenjem, polijevanjem ili tuširanjem djeteta mlakom vodom (temperature oko 35C). Golo dijete posjedne se u kadu čije je dno (dva tri prsta) pokriveno mlakom vodom. Cijelu kožu osim lica i glave treba polijevati vodom uz pomoć tuša. Voda, koja na taj način hlapi s površine tijela, oduzima mu značajnu količinu topline.

Obloge od mlake vode primjenjujemo tako da mokrom ocijeđenom pelenom ili mokrom plahtom (mlaka voda!), omotamo dijete od vrata do pete. Preko toga stavlja se deblji, suhi frotirni ručnik. Nakon četiri do pet minuta takav se oblog skida, dijete se potpuno razmota i istrlja frotirnim ručnikom. Postupak se može ponavljati, jedino valja upozoriti da držanje djeteta umotanog u takve obloge dulje od pet minuta može imati suprotan efekt. Uvriježeno stavljanje obloga na manje površine tijela (dlanovi, tabani) pogrešno je.

Lijekove za skidanje temperature zovemo antipireticima. Od lijekova se u djece najčešće preporučuje paracetamol u obliku sirupa ili čepića, u dozi koju odredi pedijatar. U posljednje vrijeme, kod visokih temperatura primjenjuje se diklofenak, odnosno ibuprofen u djece starije od godinu dana. Acetilsalicilna kiselina (aspirin) se u djece do 16 godina ne primjenjuje kao antipiretik.

Efekt nakon primjene antipiretika nastupa tek nakon pola sata do 45 minuta po davanju, stoga nakon primjene antipiretika ne smijemo zanemariti opisane fizikalne metode za skidanje temperature.

/NarodniLijek.com/